Over veganisme en wol

Over veganisme en wol

Veganisme wol

Sinds vorig jaar ga ik door het leven als veganist. Dit betekent dat ik naast vlees en vis ook geen dierlijke producten, zoals melk en eieren, eet.  Afhankelijk van hoe strikt je een veganistische levensstijl erop na houdt, kun je ook de keuze maken om ook op andere gebieden veganistische keuzes te maken. Denk bijvoorbeeld aan kleding. Leer, zijde, bont en wol zijn allemaal dierlijke grondstoffen die veelvuldig worden gebruikt voor kleding. Als veganist kan je ervoor kiezen om zulke producten te vermijden.

Vooral het besluit om geen wol te dragen als veganist, roept vaak verwarring op bij mensen. Een schaap wordt daarvoor toch niet gedood, dus dan kan je het best dragen. Toch? Nou, nee. Waarom, vertel ik je in dit artikel.

Een schaap hoor je te scheren. Toch?

Een opmerking die ik vaak te horen krijg is dat schapen nu eenmaal geschoren moeten worden. Het is zielig als je dat niet doet, dus dan kan je het wol net zo goed ook gebruiken. Dat is eigenlijk al de eerste misverstand die bestaat rondom wol.

In de loop der jaren zijn wolschapen op zo’n manier gefokt dat hun haar snel groeit en geschikt is voor de wolindustrie. Door het keer op keer te scheren, groeit het wol ook sneller aan. Hierdoor is het nodig dat schapen regelmatig worden geschoren. Het komt dus puur door het toedoen van de mens, dat schapen geschoren moeten worden.

Een schaap die in het wild leeft verliest zijn haar door te ruien. Net zoals je hond, kat, paard of konijn. De mens heeft ooit bedacht dat het een goed idee is om schapen te scheren, maar dit is niet hoe de natuur het heeft bedoeld.

Daar komt bij dat een geschoren schaap in één klap wordt blootgesteld aan kou, warmte en andere invloeden van de natuur. Hij heeft dan geen vacht meer om zich te beschermen tegen deze invloeden. Het is eigen net als wanneer jij van de ene op de andere dag in je blote kont over straat moet lopen. Als het buiten warm is, dan is het nog wel uit houden, maar als het koud is heb je toch een probleem. Bij schapen is dit natuurlijk niet anders. Het komt helaas ook voor dat schapen die te vroeg in het seizoen zijn geschoren, overlijden door de kou.

Het scheren is ook geen pretje
 Veganisme wol

Dat het scheren van schapen van oorsprong onnatuurlijk is, is niet enige reden waarom veganisten geen wol dragen. Wolschapen worden namelijk verschrikkelijk behandeld en hier komt veel dierenleed bij kijken.

Bijna al het wol dat wij in de winkels kunnen krijgen, is afkomstig uit Australië en Nieuw-Zeeland. Het is daar zeer normaal om duizenden dieren op een te klein stuk land te houden. De dieren hebben nauwelijks ruimte om te bewegen. Individuele aandacht voor de dieren is er niet.

Op het moment dat de schapen geschoren moeten worden, wordt dit op een ruwe en grove manier gedaan. De schapen worden geslagen en getrapt om ze in bedwang te houden tijdens het scheren. Dit scheren gebeurt op een ruwe manier, waardoor het dier verwond raakt. Deze wonden worden vervolgens niet verzorgd. Behalve dat dit scheren keer op keer een pijnlijke en traumatische ervaring is voor de dieren, kunnen de wonden lijden tot infecties en andere ziektes.

Mulesing

veganisme wol

Verder is het in de Australische wolindustrie gebruikelijk om aan “mulesing” te doen. Dit is een wrede methode waarbij bij pasgeboren lammeren een deel van de huid rond het achterwerk onverdoofd wordt weggesneden. Dit is bedoeld om insectenplagen rond de billen van het schaap te voorkomen. Je kunt je vast wel indenken dat dit geen pretje is voor de schapen.

Er zijn inmiddels voldoende diervriendelijke alternatieven om de vliegenplagen te voorkomen, maar mulesing is goedkoper, dus de boeren blijven dit doen. Verder worden ook de staarten van de schapen afgeknipt en worden er onverdoofd grote gaten in hun oren gemaakt om ze te merken.

Onverdoofde slachting in het Midden-Oosten

Zodra een schaap ouder wordt, neemt de wolproductie af. Dat is het moment waarop de Australische en Nieuw-Zeelandse schapen worden verscheept naar het Midden-Oosten om onverdoofd ritueel te worden geslacht.

Biologisch wol

Voor mij zijn alle bovenstaande redenen op zichzelf al voldoende om wol geen wol meer te kopen. Mocht jij desondanks toch graag wol willen dragen, dan zou je biologische wol kunnen overwegen. Dit is namelijk het enige type wol waarvan je er enigszins zeker van kan zijn dat de schapen op een diervriendelijke manier zijn gehouden.

Biologische wol is voorzien van het GOTS-keurmerk en garandeert onder andere dat:

 • De schapen biologisch zijn gehouden. Ze hebben daardoor voldoende land om op te grazen, krijgen alleen natuurlijke voeding en geen preventieve antibiotica;
 • De schappen hebben geen mulesing ondergaan;
 • De schapen worden rustig en diervriendelijk geschoren, zonder dat zij daarbij worden verwond.

Meer informatie over biologisch wol vind je hier.

Bekijk het zelf

Ik ben totaal geen fan van filmpjes waarin je kunt zien hoe dieren worden mishandeld. Aangezien mijn stellingen in het verleden over het scheren van schapen, in twijfel zijn getrokken, voeg ik tóch een filmpje toe aan dit artikel. Dit filmpje is een campagne van dierenrechtenorganisatie PETA met actrice Alicia Silverstone als spokes person. In dit filmpje komen een aantal beelden voorbij die voor zichzelf spreken. Mocht je nog niet overtuigd zijn, dan vind je via de links in de bronvermeldingen meer beelden.

Draag jij wol?

Bronvermelding

http://www.peta.org/issues/animals-used-for-clothing/animals-used-clothing-factsheets/inside-wool-industry/

http://investigations.peta.org/ovis-lamb-slaughter-sheep-cruelty/

http://investigations.peta.org/australia-us-wool/

http://www.veganpeace.com/animal_cruelty/wool.htm

Volg:
Share:

10 Reacties

 1. Avatar for Debby 3 februari 2017 / 11:26

  Vind dit zo lastig op het moment!! Zelf draag ik eigenlijk alleen wollen sokken, anders krijg ik in de winter echt geen warme voeten. En natuurlijk kleding / schoenen die ik al had, maar ook met leer bijvoorbeeld. Maar nu voor mijn kleine heb ik me flink ingelezen in de antroposofie, en daar wordt wol en zijde zeer aangeprezen om hun natuurlijke werking voor warmte/kou regulering van het lichaam van een kindje. Heb dus ook wat mooie wollen items voor haar aangeschaft, maar wel biologisch.. Goed artikel!

  • Avatar for Hailey
   Hailey
   Auteur
   3 februari 2017 / 20:22

   Het is ook zeker heel erg lastig! Een goed alternatief vinden is vaak niet zo makkelijk, helemaal als je zo gewend bent aan een bepaald product. Ik denk dat biologisch wol best een oké alternatief kan zijn als je graag wol wilt dragen. Wat je ook kunt overwegen is om tweedehandse wollen producten te kopen. Op die manier hoeft er in ieder geval geen nieuw wol aangeboord te worden om te voldoen aan je behoefte. Misschien biedt dat een tussenoplossing.

 2. Avatar for Katrien
  Katrien
  3 februari 2017 / 19:08

  Dit is zo’n moeilijk keuze! Wol is slecht om alle reden die je aanhaalt, maar nepwol (acryl etc) is dan weer slecht door de microvezels bij het wassen (en eigenlijk al simpel omdat het plastiek is). Je hebt mij echter wel aan het nadenken gezet! Ik denk dat ik ga proberen om in de toekomst geen wollen of nepwollen producten meer te kopen in de winkel, maar af en toe zelf nog wat te breien met duurzame biologische wol. Ik denk dat dit wel een haalbaar compromis kan zijn voor mij

  • Avatar for Hailey
   Hailey
   Auteur
   3 februari 2017 / 20:27

   Wat leuk om te horen dat mijn artikel je aan het denken heeft gezet, Katrien! Goed dat je er iets mee wilt doen! Het is inderdaad wel lastig om een alternatief te vinden dat net zo prettig is en niet milieubelastend is. Wellicht dat het gebruik van tweedehands wolproducten ook een alternatief voor je kan zijn. Zo zorg je er in ieder geval voor dat oud wol wordt hergebruik. En biologisch wol is inderdaad ook een optie! Helemaal als je zelf er iets van breit! Knap dat je dat kunt!

 3. Avatar for Sara | MevrouwMiauw 3 februari 2017 / 21:34

  Ik ben zelf qua eten geen veganist (ik wil wel meer veganistisch gaan eten) maar op het gebied van kleding heb ik wel besloten dat ik geen nieuwe producten met dierlijke ingrediënten wil kopen. Ik koop producten van bijvoorbeeld wol en leer alleen tweedehands. Dat voelt voor mij veel beter.

  • Avatar for Hailey
   Hailey
   Auteur
   3 februari 2017 / 21:48

   Wat goed om te lezen dat je stappen neemt met betrekking tot dierlijke producten! Zeker doen wat goed voelt! Wie weet komt vanzelf de behoefte om ook andere stappen te nemen en dan komt het vanzelf! Ga zo door, girl! <3

 4. Avatar for Kim 6 februari 2017 / 10:38

  Van die filmpjes word ik zo verdrietig. Verschrikkelijk hoe mensen met dieren omgaan :(.
  Thuis hadden we ook altijd schapen. Een stuk of 10 in ons weiland en die werden ook jaarlijks geschoren.
  Gelukkig ging dat voorzichtig en er netjes aan toe. Daarom stond ik er niet bij stil hoe het op andere plekken in de wereld ging. Heel naïef natuurlijk.

  • Avatar for Hailey
   Hailey
   Auteur
   7 februari 2017 / 19:16

   Ja, die filmpjes vind ik ook echt verschrikkelijk. Het ergste eraan is dat het allemaal waar gebeurd is en dagelijks gebeurt. Het breekt mij hart :-(. Wat gezellig dat jullie schappen hadden thuis! Gelukkig werd zij wel vriendelijk geschoren! Weet je nog wat er met hun vacht werd gedaan? Was dat voor de wolproductie? Liefs!

 5. Avatar for Marlieke 9 februari 2017 / 06:43

  Goed dat je hierover schrijft! Er wordt altijd zo laconiek gedaan over wol en dat is natuurlijk ook deels door het onbegrip van de mensen. Voordat ik jaren geleden veganist werd wist ik er zelf eigenlijk ook vrij weinig van en vond ik het ook altijd zo vreemd dat vegans geen wol droegen. Het is een reminder dat ik er ook nog even wat over moet schrijven op de site. De hele wereld moet dit weten! ♡. Ik ga dit artikel straks meteen even delen op social media.

  • Avatar for Hailey
   Hailey
   Auteur
   9 februari 2017 / 18:07

   Er wordt helaas op zo veel verschillende manier misbruik gemaakt van dieren. Zo vaak wordt gedacht dat het allemaal geen kwaad kan, maar dat is inderdaad onwetendheid. Ditzelfde geldt voor jouw artikel over leer. Mensen denken dat het slachtafval is, maar dat is lang niet altijd zo. Lief dat je m’n artikel wilt delen, mop! Dankjewel <3

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *