Houd je vakantie dierenleed vrij!

Houd je vakantie dierenleed vrij!

cheetah-1308943_640

Het is weer vakantietijd! Misschien ga jij wel naar een mooi zonnig oord en ben je alvast je LoneyPlanet aan het doorspitten op zoek naar leuke uitjes. Wat staat er nog op je bucket list? Een mooie tempel bezoeken, bungee jumpen?

Of zat je dit jaar meer te denken aan een ritje op een olifant of op de foto met een tijger? Dit lijken op het oog misschien onschuldige uitjes, maar in werkelijkheid gaat hier veel dierenleed achter schuil. Omdat ik me kan indenken dat het niet je bedoeling is om dieren de dupe te maken van jouw plezier tijdens je vakantie, wijs ik je vandaag op vakantie activiteiten die je beter kan vermijden. Zo zorg jij er in ieder geval voor dat je vakantie dierenleed vrij is.

Rijden op een olifant

Vakantie dierenleed vrij

De olifanten waar je op kan rijden, zijn vaak op een jonge leeftijd weggehaald bij hun moeder om hen te “trainen” voor de toeristische industrie. Tijdens deze trainingen worden de dieren mishandeld met haken en stokken. Dit met als doel om de wil van de olifanten te breken en hen geschikt te maken om op te rijden. Ook tijdens de ritten zelf komt het voor dat de dieren worden geprikt met haken, zodat zij doen wat de trainer van hen verlangt.

Op de foto met wilde dieren

Vakantie dierenleed vrij

Het lijkt zo leuk, een selfie maken met een leeuw of tijger, maar voor het dier zelf valt hier geen lol aan te beleven. Ook deze dieren worden op jonge leeftijd gescheiden van hun ouders. Meestal wordt hierbij de moeder gedood, zodat de jagers het jonge dier kunnen vormen naar hun wil. Ook worden vaak de tanden van het dier getrokken en worden de dieren gedrogeerd zodat ze ongevaarlijk en gehoorzaam zijn.

Bovendien is het niet ongebruikelijk dat de volwassen dieren, die “minder schattig zijn” dan de baby’s, worden gebruikt voor “canned hunting”. Dit is een jachtvorm waarbij jagers in een afgesloten gebied kunnen jagen op het dier.

Stierenvechten

Vakantie dierenleed vrij

Ga je deze zomer naar Spanje? Laat je dan niet verleiden om naar een show stierenvechten te gaan. Het komt er namelijk op neer dat je betaalt om te kijken hoe een stier wreed en pijnlijk wordt gemarteld om uiteindelijk, na veel lijden, te worden gedood.

Tijdens een stierengevecht zie je hoe in een arena een stier wordt mishandeld met speren, harpoenen en zwaarden. Telkens komt een andere man met een andere rol de arena, in om de stier op zijn manier toe te takelen. Na deze marteling, die meestal een aantal uur duurt, zie je uiteindelijk hoe de stier wordt gedood door de “echte held van de show”.

Tijdens deze voorstellingen worden trouwens ook paarden gebruikt, waarop wordt gereden. Vaak komt het voor dat zo’n paard wordt gespiesd door een stier en uiteindelijk aan zijn verwondingen overlijdt.

Alsjeblieft, ga niet naar zo een voorstelling en werk niet mee aan dit dierenleed.

Dieren die kunstjes doen

 

Vakantie dierenleed vrij

Ga niet kijken naar shows waarin (wilde) dieren kunstjes vertonen. Net als bij alle voorgaande vormen van dierenleed, worden ook de dieren die optreden in deze shows vaak op jonge leeftijd weggehaald uit hun natuurlijke omgeving en volgt er een strenge training vol met mishandeling. Shows met wilde dieren zijn om die reden verboden in Nederland. Lees hier onder andere meer over op de website van Wilde Dieren de Tent Uit. 

Helaas geldt ditzelfde ook voor dingen zoals zwemmen met dolfijnen die in gevangenschap leven. Het lijkt onschuldig, maar dat is het niet.

Eet niet zomaar lokale gerechten!

Vakantie dierenleed vrij

Uiteraard is het leuk om lokale gerechten te proberen tijdens je vakantie, maar wees je er van bewust van wat je eet. Het kan zo maar zijn dat je bijvoorbeeld een gerecht voorgeschoteld krijgt zoals haaienvinnensoep, waarbij de vin van een levende haai wordt afgesneden of een gerecht met hondenvlees die onder erbarmelijke omstandigheden leven alvorens ze sterven. Verder kan het ook voorkomen dat je een gerecht eet dat gemaakt is van een dier dat met uitsterven wordt bedreigd zoals een walvis of de koninginneslak (conch).

Ben je op een koffieplantage en krijg je een exotisch kopje koffie genaamd Kopi Luwak aangeboden, pas dan. Deze koffie wordt gemaakt van bonen die zijn opgegeten en daarna uitgepoept door de civetkat. Uit onderzoek van World Animal Protection is echter gebleken dat veel Kopi Luwak worden gemaakt door civetkatten die uit het wild zijn gevangen en de rest van hun leven onder barre omstandigheden in krappe kooien leven.

Koop geen foute souvenirs

Vakantie dierenleed vrij

Een souvenir gemaakt van ivoor, krokodillen-, slangen- etc- leer of koraal, het zijn allemaal souvenirs waar dierenleed mee gepaard gaat.

Hoe je wél van dieren kan genieten op vakantie

Als je tijdens de vakantie zonder dierenleed wilt genieten van dieren, kan je ze het beste spotten in het wild! Op deze manier kan je de dieren zien in hun natuurlijke leefomgeving, zonder dat je hen leed aandoet. Je kan de dieren zowel in een natuurpark als“gewoon” in het wild zien. Als je reist met een organisatie, let er dan wel op dat je kiest voor een organisatie die bijdraagt aan de bescherming van de dieren in het wild. Dit betekent dat de organisatie respect heeft voor dieren en hun leefomgeving, een gepaste afstand houdt en de dieren niet opjaagt.

Kijk voor meer informatie over dit onderwerp en andere onderwerpen die te maken hebben met bescherming van dieren op de website van World Animal Protection.

Bron:

Volg:
Share:

3 Reacties

  • Avatar for Hailey
   Hailey
   Auteur
   31 juli 2016 / 14:41

   Dankjewel! Dat denk ik ook. Waarschijnlijk lijkt het de meeste mensen gewoon leuk om iets te ondernemen met dieren, zonder dat zij zich bewust zijn van alles wat zich achter de schermen afspeelt. Als ze het zouden weten, dan zouden ze misschien een anders besluiten.

 1. Avatar for Linda - Zaailingen 22 juli 2017 / 00:11

  Dit kan echt niet vaak genoeg gezegd worden! Goed ook dat je de souvenirs niet vergeet. Zoveel mensen hebben geen idee wat daar achter zit 🙁

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *