Waarom Pasen mijn favoriete feestdag is

Waarom Pasen mijn favoriete feestdag is

Pasen favoriet feestdag

Over een paar dagen is het ein-de-lijk weer Pasen! Eindelijk! Want met volle overtuiging kan ik stellen dan Pasen mijn favoriete feestdag! Vaak kijken mensen me een beetje vreemd aan als ik dit zeg. “Omdat je dan paaseieren mag zoeken?”, wordt dan gevraagd. Nee, dat niet. Pasen staat voor mij symbool voor lente en hoop. En omdat ik dit een hele mooie symboliek vind, voer ik vandaag een vurig pleidooi voor het Paasfeest!

Lente

Ik ben vast niet de enige die ieder jaar weer blij is met de komst van de lente. Het enige dat ik echt leuk vind aan de winter is Sinterklaas (toevallig ook een feestdag) maar verder mag de winter van mij echt gesloten worden. Behalve dat het voor een koukleum zoals ik behoorlijk afzien is tijdens de winter, vind ik de duisternis die hoort bij winter echt niet fijn.

Vooral afgelopen winter is hij mij opgevallen dat veel van de dagen erg grijs waren. Ik merkte wel dat dit invloed had op mijn gemoedstoestand. Een gevalletje winterblues. Regelmatig als de lucht weer grijs was werd ik chagrijnig en liep ik te mopperen op de kleur van de lucht. Het zal je vast niet verbazen als ik zeg dat ik ook geen fan ben van de korte dagen. Winter is wat mij betreft te donker.

Maar zonder donker is er ook geen licht. En daarom word ik altijd blij als het weer lente wordt. De dagen worden langer, de grijze wolken worden minder, de wereld staat in bloei, alles komt weer tot leven. Heerlijk vind ik dat!

Lente geeft mij het gevoel van verlichting. Letterlijk is dat zo omdat de dagen langer worden, maar op een of andere manier voelt tijdens de lente het hele leven lichter. Waarschijnlijk komt dat omdat ik dan wakker word uit mijn winterslaap en heerlijk uitgeslapen ben!

Lente en Pasen zijn voor mij aan elkaar verbonden. Bij Pasen hoort de lente en andersom. Nu wil het toeval dat het ook altijd Pasen is in de lente, dus dat komt goed uit! Hoe dan ook krijg ik altijd kriebels in mijn buik zodra ik in mijn agenda zie dat het bijna Pasen is. Want, dan is het dus lente en is alles weer lichter!

Waarom vieren we Pasen ook alweer?

Wat de betekenis van Pasen precies is weet niet iedereen. Anders dan wat vaak wordt gedacht, gaat Pasen niet om eieren zoeken en de paashaas. Nee, Pasen is een christelijke feestdag die ons herinnert aan de opstanding van Jezus uit de dood. Ik ga geen bijbelstudie geven en ook niet evangeliseren, no worries, maar een kleine achtergrond is wel nodig om mijn punt te kunnen maken.

Op Goede Vrijdag is Jezus aan het kruis gestorven voor de zonde van de mens. Op Paaszondag is Jezus weer tot leven gekomen, waardoor de zonde van de mens vergeven kunnen worden. Dit klinkt misschien meer als iets dat thuis hoort in een aflevering van “The Walking Dead”, dat snap ik. In de Christelijke traditie is deze “opstanding uit de dood” hét essentiële onderdeel van het Paasfeest. Want dit wonder -zo mag je dat zeker wel noemen- geeft de mensen hoop dat er op een dag betere tijden komen.

Pasen favoriete feestdag

Pasen staat voor hoop

Of je nou gelovig bent of niet, hoop op betere tijden is altijd fijn. Persoonlijk kan ik uit deze boodschap ook troost halen. Troost als ik kijk naar mijn eigen situatie nu ik bijvoorbeeld werkloos ben, maar ook troost als ik kijk naar situaties zoals in Parijs of Brussel.

Achter de wolken schijnt de zon, na regen komt altijd zonneschijn. Dát is waar het Paasfeest voor staat. Ik vind dat mooi. Want of je nou gelooft in Jezus of niet, hoop op betere tijden kunnen wij zo nu en dan allemaal wel eens gebruiken.

Wat vind jij van Pasen?

Volg:

4 Reacties

 1. Avatar for Debby 23 maart 2016 / 07:10

  Mooi artikel 🙂 Ik ben ook gek op de lente, kom maar op met dat nieuwe leven!

  • Avatar for Hailey 23 maart 2016 / 08:34

   Dankjewel! Ja, lente is echt heerlijk! Alles lekker nieuw en fris! Fantastisch!

 2. Avatar for sammie 23 maart 2016 / 14:58

  De Lente! Ik kan niet wachten tot deze zich echt laat zien 🙂 Pasen vind ik vooral leuk vanwege het paas ontbijt en de extra dag vrij, verder heb ik er niet zo heel veel mee.

  • Avatar for Hailey 23 maart 2016 / 22:06

   Ja! Ik zit ook echt op de lente te wachten! Vorige week dacht ik dat het eindelijk echt zo ver was, maar helaas. We moeten nog even wachten! Van het Paasontbijt (en het dagje vrij) houd ik trouwens ook! Haha, alhoewel het bij mij vaak eerder een Paasbrunch wordt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *