Mainstream & bewust: Esprit

Esprit duurzaamheid

Regelmatig hoor ik van mensen dat ze vaker duurzame mode willen kopen, maar niet zo goed weten waar ze die kunnen vinden. Uiteraard kun je in dat geval de Palace of Bliss Eerlijke Merkengids raadplegen. Maar wist je dat er ook “gewone” merken zijn, die streven naar duurzaamheid en concrete stappen zetten om hun kleding op een duurzame en eerlijke manier te produceren? Zulke merken zijn naar mijn mening óók te prijzen. Duurzame mode zou mainstream moeten zijn. Om dit te bereiken is het van belang dat grote spelers in het veld een goed voorbeeld geven.

Grote namen die op dit gebied stappen zetten, wil ik op Palace of Bliss vaker aandacht geven. Zo krijg jij inzicht in welke mainstream merken hun best doen om duurzaam te zijn. Hopelijk draagt dit er aan bij dat je vaker met een gerust hart kunt winkelen. Ik bijt het spits af door je meer te vertellen over de initiatieven van modemerk Esprit.

Duurzame samenwerkingen

Esprit heeft al sinds haar oprichting in 1968 het doel om op een verantwoorde manier te ondernemen. Daarom heeft zij zich in de loop der jaren bij verschillende organisaties en programma’s aangesloten om zo haar doelen op het gebied van duurzaamheid te bereiken. Voorbeelden van deze programma’s zijn Better Work, Better Cotton Initiative (BCI), Business Social Compliance Initiative (BSCI) en IndustriALL Global Union to form the Action, Collaboration, Transformation program (ACT).

Duurzaamheidsrapporten

Sinds 2014 pakt Esprit haar duurzaamheidsdoelen nog serieuzer aan. Zij zetten dit kracht bij door sinds het boekjaar 2014/2015 duurzaamheidsrapporten uitbrengen. In deze rapporten is te lezen welke concrete duurzame doelen Esprit heeft gesteld, wat zij doen om deze te halen en de resultaten hiervan. Met deze rapportages wil Esprit meetbaar en transparant maken wat zij doet om te verduurzamen.

Drie duurzame pijlers

Esprit heeft drie duurzame pijlers waarop zij zich richt: duurzame materialen, arbeidsomstandigheden en milieuaspecten.

Duurzame materialen 

Katoen

Ruim 40% van de collectie van Esprit is gemaakt van katoen. Aangezien dit een behoorlijk groot deel is, hebben zij het een prioriteit gemaakt om zoveel mogelijk biologisch katoen te gebruiken voor hun collecties.

De eerste stap om dit doel te halen, heeft Esprit gezet door in 2016 lid te worden van de Better Cotton Initiative (BCI). Deze organisatie richt zich op het verduurzamen van de katoenketen, door regels en richtlijnen te geven voor eerlijke handel, milieuvriendelijke productie en economische vooruitgang. In samenwerking met deze organisatie stimuleert zij katoenboeren tot een duurzame productie.

Katoen dat door BCI is gecertificeerd, is overigens geen biologisch katoen. BCI staat namelijk het gebruik van genetisch gemanipuleerde zaden (GMO) en van bestrijdingsmiddelen toe. Esprit geeft in haar duurzaamheidsrapport van 2015/2016 aan, in de komende jaren doelen te willen stellen op het gebied van haar duurzame katoen gebruik. Het is nog even afwachten welke kant Esprit hier concreet mee op gaat.

Desondanks heeft Esprit wel verschillende collecties die gemaakt zijn van GOTS gecertificeerd katoen. Uit mijn onderzoek is gebleken dat vooral de buitenlandse webshops van Esprit grotendeels biologisch katoenen collecties verkopen. In Nederland is dit, op een enkele uitzondering na, alleen nog de pasgeboren babycollectie. Hopelijk wordt ook dit in Nederland binnenkort uitgebreid.

Viscose

Naast katoen, wordt ook viscose veelvuldig gebruikt in de collecties van Esprit. Viscose wordt gezien als een duurzame grondstof, omdat dit van bomenpulp wordt gemaakt. In samenwerking met de non-profitorganisatie Canopy werkt Esprit aan de duurzame productie van viscose. Ook zien zij er samen op toe dat de pulp die zij gebruiken, afkomstig is uit niet-bedreigde bossen.

Eerlijke lonen & arbeidsomstandigheden

Esprit heeft geen eigen fabrieken. Hierdoor is zij voor verbeteringen op het gebied van arbeidsomstandigheden afhankelijk van samenwerking met andere merken en haar fabrikanten. In 2015 heeft Esprit samen met zeventien andere merken het IndustriALL Global Union to Transformation akkoord gesloten. Het doel van dit akkoord is om zowel op brancheniveau als op landelijk niveau afspraken te maken over leefbare lonen. In de duurzaamheidsrapporten zijn hiervan nog geen resultaten te lezen. Hopelijk is dit in het aankomende rapport anders. Ik ben hier erg benieuwd naar!

Verder moeten de fabrikanten van Esprit voldoen aan een aantal voorwaarden alvorens men een opdracht voor de productie kan krijgen. Deze voorwaarden zijn gelijk aan de voorwaarden van de International Labour Organization (ILO) en luiden:

 • geen dwangarbeid
 • geen discriminatie
 • geen kinderarbeid
 • vrijheid van (vak)vereniging en het recht op collectieve arbeidsonderhandelingen
 • een loon dat de basisbehoeften van het gezin dekt
 • geen buitensporig overwerk
 • een gezonde en veilige werkplek
 • een wettig arbeidscontract

Als gevolg van dit beleid, heeft Esprit ten opzichte van 2014/2015 36% minder fabrikanten gecontracteerd. De fabrikanten waarmee ze in zee zijn gegaan, zijn voorafgaand aan de samenwerking onverwachts gecontroleerd. Dit om onafhankelijk te kunnen beoordelen of men daadwerkelijk aan de eisen voldoet. Door doelen te stellen, in gesprek te gaan met fabrikanten op het gebied van duurzaamheid en hen bij te scholen, werkt Esprit toe naar een duurzame samenwerking met haar fabrikanten.

Milieu 

Om ecologische duurzaamheid in de textielindustrie te implementeren, werd Esprit onder meer lid van de Zero Discharge of Hazardous Chemicals Group (ZDHC). Deze organisatie en haar leden stellen zich als doel om schadelijke chemicaliën tegen 2020 uit de productieketen te bannen.

Verder neemt Esprit haar eigen voetafdruk onder de loep. Door interne processen aan te passen, wil zij haar CO2-uitstoot verminderen. Om dit te bereiken heeft Esprit een duurzamer transportsysteem geïmplementeerd. Daarnaast is zij in al haar winkels en kantoorruimtes over gestapt op LED-lampen en zijn ze van plastic tassen overgestapt op papieren tassen.

Conclusie 

Esprit heeft sinds 2014 concrete meetbare stappen gezet om meer en meer duurzaam te worden. Aangezien bepaalde processen, zoals de productie van katoen, in het verleden niet zo grondig zijn aangepakt, zal het tijd nodig hebben voordat Esprit al haar doelen volledig heeft gerealiseerd.

Tegelijkertijd is Esprit naar mijn mening, goed bezig om concrete en meetbare stappen te zetten richting duurzaamheid. Ik hoop in ieder geval in haar volgende duurzaamheidsrapport concrete resultaten te zien op het gebied van lonen, arbeidsomstandigheden en milieu.

Afgaande op wat Esprit tot nu toe heeft gedaan en de ambities die zij heeft uitgesproken, heb ik goede hoop dat zij haar doelen gaat halen en daarmee meer en meer een voorbeeld mag worden voor andere mainstream merken. Ben je benieuwd naar de  duurzaamheidsrapporten van Esprit. Verder kan je de  website van Esprit bekijken.

Wist jij al dat Esprit een uitgebreid duurzaamheidsbeleid heeft? Zijn er andere merken waarvan je benieuwd bent naar hun duurzaamheidsbeleid?

 

Volg:
Share:

4 Reacties

 1. Avatar for Marlieke 24 mei 2017 / 13:08

  Ik ben het met je eens. De denk dat de meeste invloed uitgeoefend zal worden als mensen kiezen voor geheel duurzame merken afgewisseld met tweedehands en eventueel af en toe de ‘grote’merken die ook stappen in de goede richting zetten. Dat heeft denk ik meer invloed dan helemaal niets kopen of uit principe niets bij die grote merken kopen.

  • Avatar for Hailey
   Hailey
   Auteur
   30 mei 2017 / 13:22

   Dat denk ik inderdaad ook, Marlieke! Hopelijk leidt zo’n mindset sneller tot een positieve verandering in de kledingindustrie!

 2. Avatar for Linda 24 mei 2017 / 17:35

  Dit is goed nieuws! Het maakt mij erg blij om te lezen dat ook bekende merken een switch maken, op naar een groenere wereld <3

  • Avatar for Hailey
   Hailey
   Auteur
   30 mei 2017 / 13:23

   Ja, fijn hé?! Ik ben daar ook enorm blij mee! Dat maakt zo’n groot verschil! Hopelijk volgen er snel nog veel meer!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *