Instock Amsterdam: voedselverspilling op de kaart

Instock Amsterdam: voedselverspilling op de kaart

Restaurant Instock

Ohhoh! Ik ben echt heel erg enthousiast over deze groene hotspot: restaurant Instock in Amsterdam. In dit mooie restaurant wordt iedere dag gekookt met ingrediënten die weg zouden zijn gegooid omdat zij niet voldoen aan het  “schoonheidsideaal” maar nog prima te eten zijn. Zoals je in mijn blog over de doggybag hebt kunnen lezen, ben ik tegen voedselverspilling. Instock is dus echt een restaurant naar mijn hart!

Hoe het begon

 

Instock is bedacht door Selma, Merel, Bart en Freke. Zij hebben elkaar leren kennen toen zijn bij Albert Heijn werkten. Alle vier houden ze niet van verspilling, maar ze ontdekten tijdens hun werk dat dit wel veel voorkomt bij supermarkten. De vier vonden dat dit moest stoppen. Zo ontstond het idee voor Instock. Ze schreven een ondernemersplan en met behulp van de Albert Heijn is het restaurant in 2015 werkelijkheid geworden!

Restaurant Instock

Voedselverspilling op de kaart

 

De missie van Instock is om voedselverspilling op de kaart te zetten. Eén derde van al ons voedsel wordt verspild. Omgerekend komt dit neer op zo’n 47 kilo per persoon per jaar! Instock wil deze verspilling tegen gaan en bewustzijn creëren over voedselverspilling.

Instock doet dit door dagelijks gerechten te maken met voedsel dat anders weggegooid zou worden. Iedere ochtend wordt met een elektrisch busje eten opgehaald bij voornamelijk Albert Heijns in Amsterdam. Alle ingrediënten die worden opgehaald voldoen nog aan de eisen van de Voedsel- en Warenautoriteit maar zien er niet meer “knap genoeg” uit om verkocht te worden. Denk aan een vierkante spruit of bananen met bruine vlekken. Zonde om al deze goede ingrediënten weg te gooien toch? Door de ingrediënten een tweede leven te geven, creëert Instock op een leuke en positieve manier bewustzijn bij haar gasten.

Restaurant Instock

Geen vaste kaart

 

De gerechten worden voor zo’n 80 – 100% gemaakt van de opgehaalde ingrediënten. Daarom vind je bij Instock geen vast menu. Wat je kan eten is afhankelijk van de “oogst”  van die dag, maar ze weten er altijd iets heerlijks van te maken. Ook is er altijd een vegetarische optie. Mocht je toch wat meer zekerheid willen over het menu, dan kan je altijd bellen om te infomeren naar het menu van die dag.

Ik vind Instock heel erg tof!

 

Tijdens mijn bezoek aan Instock koos ik voor een brunchplankje en dat was werkelijk verrukkelijk! Op mijn brunchplankje vond ik onder andere een heerlijke asperge- bloemkool soep, aardappel rösti en kaaskroketten. Werkelijk verrukkelijk! Yum! En dat allemaal voor een hele nette € 10!

Instock 3

Verder houd ik echt van de ambiance van Instock. De aankleding is heel erg mooi en modern. Mede doordat buurtbewoners heerlijk met hun laptop zitten te werken, heeft het restaurant ook  iets huiselijks.

Het personeel is erg vriendelijk en wil graag meer vertellen over het restaurant en haar filosofie. Dat is heel leuk! Ik voel me er door deze hartelijke bediening ook oprecht welkom.

Instock 2

Bekijk het zelf!

 

Ik ben heel erg enthousiast over Instock. Ik word zelf altijd ontzettend blij van groene ondernemers die tot doel hebben mensen bewust te maken over hun eigen aandeel naar een betere wereld. Instock past helemaal in dit plaatje, dus ik draag ze echt een heel erg warm hart toe.

Mijn advies is dus: ga het snel zelf bekijken! Je vindt ze aan Czaar Peterstraat 21 in Amsterdam of bezoek hun website.

Ben jij al eens bij Instock geweest? Wat vind je ervan? Let me know!

Volg:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *