Groen doen: de doggybag

Groen doen: de doggybag

Laatst was ik uiteten met een vriendin. Wij waren heerlijk naar De Pizzabakkers gegaan en we namen het ervan. Eerst een uitgebreide antipasti en daarna een lekkere pizza. Yum! Het zal je vast niet verbazen als ik je vertel dat wij allebei halverwege onze pizza bomvol zaten. Ik heb die pizza tegen heug en meug naar binnen zitten stouwen, omdat ik geen eten wilde verspillen. Mijn vriendin, toffe chick, vroeg om een doggybag. Dat is natuurlijk ook een optie. In Nederland gebeurt het maar weinig dat mensen in een restaurant om een doggybag. Waarom eigenlijk?

Taboe

Om één of andere reden rust er in Nederland een taboe op het vragen van een doggybag. Men schaamt zich om te vragen om een doggybag en/of schaamt zich om over straat te lopen met een doggybag. [1]

Als je er over nadenkt is dat eigenlijk heel gek. Je hebt toch gewoon betaald voor het eten, dus waarom zou je je schamen als je het wilt meenemen? Dat lijkt mij echt niet nodig. Bovendien verschilt met een doggybag over straat lopen niet veel van rondlopen met een zakje afhaal eten. Dat doen we ook allemaal zonder daar twee keer over na te denken. Waarom is het ineens gênant als je rondloopt met een doggybag? Dat is nergens voor nodig, toch?

Voedselverspilling

Daarnaast is het ontzettend zonde als je het eten weggooit. Dat gebeurt in Nederland nog verschrikkelijk veel. Door onder meer de Wageningen Universiteit is berekend dat in Nederland jaarlijks € 4,4 miljard (!!) aan voedsel in de prullenbak belandt. 4,4 miljard! Gemiddeld gooit een Nederlander jaarlijks 47 kilo eten weg.  Dat zijn 65 warme goed eetbare maaltijden. Dat is ongeveer € 300 per jaar! Wow! Dat-kan-echt-niet!

Kan je nagaan hoeveel van ons eten wij weggooien. Alles wat wij niet meenemen als doggybag, verdwijnt in de prullenbak. Dat is ontzettend zonde en dat is eigenlijk niet echt meer van deze tijd.

De opmars van de doggybag

Gelukkig maakt de doggybag zo langzaam een opmars in Nederland. Uit onderzoek van Natuur en Milieu is gebleken dat in 2015 al meer Nederlanders om een doggybag hebben gevraagd dan in 2014.

Om de doggybag te promoten heeft Natuur en Milieu in samenwerking met Depa en Rabobank zowel in 2014 als in 2015 gratis doggybags aangeboden aan restaurants. Dit met als doel om de doggybag meer en meer bekend en populair te maken bij het grote publiek. Een heel goed initiatief als je het mij vraagt!

Ik

Je vraagt je misschien af of ik vraag om een doggybag. Nee, moet ik je eerlijk bekennen. Althans in Nederland doe ik dat niet. Ik heb een tijd in de VS gestudeerd en hier was het heel gebruikelijk naar een doggybag te vragen. Daar deed ik het dan ook regelmatig. Maar in Nederland doe ik dat nooit.

Ik betrap mijzelf erop dat ik altijd al mijn eten naar binnen zit te proppen, of het nu past of niet, om te voorkomen dat ik eten verspil. Ik zou eigenlijk vaker om een doggybag moeten vragen. Op deze manier zorg ik ervoor dat ik mijzelf niet misselijk eet, wat eigenlijk ook verspilling is, én luister ik ook beter naar mijn lichaam. Win-win zeg ik!

Doe je mee?

Voor mij is er dus ook zeker ruimte voor verbetering als het gaat om de doggybag. Daarom heb ik mij voorgenomen om voortaan vaker om een doggybag te vragen. Ik zal je ook op de hoogte houden hoe dit gaat.

En jij? Ga jij ook vaker om een doggybag vragen of doe je dit al of juist niet? Let me know!

Volg:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *