Varkens masseren en stieren knuffelen

Varkens masseren en stieren knuffelen

Familie de Bofkont

Zoals je waarschijnlijk wel weet ben ik een enorme dierenvriend. Ik kan echt ontzettend gelukkig worden van dieren. Van hun mooie snoetje of hun gekke streken. Ook vind ik niets fijner dan lekker knuffelen en kroelen met dieren. Je kan je dan ook vast wel indenken dat ik onwijs enthousiast werd toen ik een workshop “varkens masseren & stieren knuffelen” ontdekte! Vorige maand was het eindelijk zo ver: ik heb heerlijk met stieren en varkens geknuffeld bij Familie Bofkont in Amstelveen!

Hoe Familie Bofkont begon

 

Familie Bofkont is in 1995 door Dafne Westerhof opgericht. Dafne komt uit een boerenfamilie uit Friesland. Desondanks is zij uiteindelijk terecht gekomen in Amsterdam. In de P.C. Hooftstraat om precies te zijn. Hier heeft zij lang een succesvol communicatiebureau gerund. Maar het bloed kroop toch waar het niet gaan kon; Dafne mist de dieren en het boerenleven. Zodoende is zij in 1994, naast haar werk naar de “boerenschool” gegaan.

Tijdens de opleiding zag Dafne hoe biggetjes zonder verdoving werden ontdaan van hun staart en mannelijkheid. Dit was voor Dafne het keerpunt; zij moest hier iets tegen doen!

Dafne ging op zoek naar een boerderij en vond er een in Amstelveen. Zij heeft deze eigenhandig opgeknapt en sindsdien is Familie Bofkont het paradijs voor varkens, koeien, stieren en een aantal andere dieren.

Familie De Bofkont

Bio-industrie op de kaart

 

Dafne heeft in de loop der jaren regelmatig het nieuws gehaald met haar varkensboerderij. Het is Dafne’s missie om meer bewustzijn te creeëren bij mensen omtrent de bio-industrie. Dafne heeft daarom regelmatig varkens, maar ook koeien, gered uit de bio-industrie. Deze varkens krijgen bij Dafne de kans om vredig oud te worden. Dafne kan helaas niet alle varkens uit de bio-industrie redden, maar ze doet wat ze kan. Ze vertelt de verhalen van de geredde varkens aan haar bezoekers. Ze hoopt dat het verhaal van deze dieren, mensen anders gaan laten kijken naar vleesconsumptie.

Gedumpte hobbyvarkens en nog veel meer

 

Inmiddels is Dafne uitgegroeid tot een soort moeder Teresa van de boerderijdieren. Ondanks dat Dafne zich voornamelijk richt op dieren uit de bio-industrie, redt ze ook met grote regelmaat andere dieren. Zo wil het nog wel eens voorkomen dat mensen een schattig klein varkentje kopen voor in huis. Deze mensen realiseren zich alleen niet dat dat ook kleine varkens groot worden en dus geen geschikte huisdieren zijn. Dafne wijst de mensen op hun eigen verantwoordelijkheid, maar ze laat de varkens niet in de steek. Ook zulke dieren neemt Dafne op in haar varkensparadijs.

Behalve varkens lopen er trouwens bij Dafne ook kippen rond. En een gans die door het leven gaat met de naam Arie Bombarie.

Familie de Bofkont

Varkentje Teun is een voorbeeld van zo’n gedumpte hobby varken. Hier ben ik Teun, samen met mijn vriendinnetje Kirsten, aan het aaien. Teun is echt een schatje!

De workshop begin met Arie Bombarie

 

Vorige maand ging ik bij Dafne langs om meer te leren of haar dieren. De workshop dag begon met gans Arie Bombarie. Alle workshop deelnemers stonden bovenop de dijk te wachten tot we het terrein mochten betreden. Toen het zo ver was, werden we door Dennis, de rechterhand van Dafne, en Arie Bomarbarie opgehaald. Het was een bijzonder komisch gezicht, zo’n gans die ijverig en wildklapperend aan komt lopen in gelijke passen met Dennis. Het hele tafereel deed me een beetje denken aan de ganzen uit de Artistokatten!

Daar komen Dennis en Arie in gelijke passen aangelopen. (foto van Palace of Bliss)

Daar komen Dennis en Arie in gelijke passen aangelopen. (foto van Palace of Bliss)

Dennis vertelde ons dat de workshopdagen echt Arie’s “ding” zijn. Arie houdt ontzettend van aandacht. Zodra er gasten komen weet Arie dat hij weer veel bewondering zal krijgen. Arie is een beetje de gastheer van de dag. Hij loopt druk rond, gaat regelmatig op de verhoging in de ruimte staan om zijn vleugels uit te slaan en luidt te gillen. Dan kijkt iedereen weer even naar hem, en dan is het weer goed. Ik vind Arie echt te gek! Haha!

Familie De Bofkont

“Kom op jongens, doorlopen! De varkens wachten”, riep Arie tegen de mensen die achteraan liepen.

Presentatie over de dieren

 

Nadat iedereen plaats heeft genomen begint de dag met een presentatie over de dieren van Familie Bofkont. Deze was erg leuk en nuttig. Dafne kent al haar dieren door en door. Over ieder dier weet Dafne zeer beeldend en levendig te vertellen. Ieder dier heeft een eigen trieste verhaal. Door deze verhalen te vertellen hoopt Dafne wat meer bewustzijn te creëren bij haar bezoekers.

De namen van de dieren zijn trouwens ook fantastisch! Naast Arie Bombarie, vind je op het terrein ook BabyBig, Miss Universe en Prins Harry.

Familie De Bofkont

Knuffelen met koeien en stieren

 

Na de presentatie was het tijd om kennis te maken met de koeien en stieren op het terrein. Ook over de koeien was genoeg te vertellen. Zo mochten we koe Rosamunde borstelen en ondertussen hoorden wij dat Rosamunde bestemd was om een melkkoe te worden, maar doordat Dafne haar als kalf heeft opgekocht, is dit lot haar bespaard gebleven.

Familie De Bofkont

Rosamunde werd goed uitgeborsteld door de groep. Dat vond ze heerlijk!

Ook ontmoetten we onder andere de stieren Mozzarello en Zeus. Nu denk je misschien, uhm “ stieren? Die zijn toch gevaarlijk”. Dat dacht ik ook, maar als de koe is “ontmand”, zoals Dafne dat noemt, dan zijn ze juist ontzettende knuffeldieren. Vooral buffel Mozzarello hield heel erg van knuffelen en stak steeds zijn kop uit om geaaid te worden. Super schattig!

Zeus, Kirsten en ik.

Zeus, Kirsten en ik.

 

Mozzarello en ik

Mozzarello en ik

Varkens masseren

 

Na het stieren knuffelen was het tijd om de varkens te masseren. Dit was echt heel erg leuk! Dafne heeft de massagetechniek ontwikkeld voor het eerste varkentje dat zij redde, Aagje. Dit was toen een heel nerveus varkentje die veel schreeuwde. Door Aagje te masseren werd ze rustig. Sindsdien worden alle varkens van Dafne gemasseerd en op zondag is het helemaal feest!

De varkens wisten allemaal al hoe laat het was toen de groep aan kwam lopen. De varkens plofte gelijk neer om hun heerlijke massage te ontvangen. Super schattig! Een aantal varkens lieten zelfde hele luide scheten van ontspanning. Dat is een beetje schrikken als zo een groot beest begint te ruften, maar “gelukkig” was het een goed teken. Haha!

Familie De Bofkont

Een zeer geslaagde middag!

 

Als je zin heb in een zeer geslaagde middag, dan moet je zeker de Familie Bofkont gaan bezoeken. Ik heb het er zo ontzettend goed naar mijn zin gehad. Ik denk dat ik makkelijk iedere zondag hier naar toe kan gaan! Dit verveelt denk ik nooit! Zo veel leuke en lieve dieren die allemaal willen knuffelen! Fantastisch!

Ik draag Dafne en haar missie bovendien een warm hart toe. Ik vind het altijd super tof als mensen ergens voor staan en dit ook naar buiten uitdragen. Dafne doet dit op een hele goede en niet oordelende manier. Naar mijn mening bereik je hier uiteindelijk het meeste mee.

Ben je nou ook benieuwd naar Familie Bofkont? Op de website vind je meer informatie. Iedere zondag is het mogelijk om Familie Bofkont een bezoekje te brengen, maar je moet wel van te voren een plekje reserveren. Mijn advies is om dat heel snel te doen!

Heb jij wel eens met varkens of koeien geknuffeld?

Disclaimer: de gebruikte foto’s zijn, tenzij anders vermeld, eigendom van Familie Bofkont. Alle beeldrechten en overige intellectuele eigendomsrechten van de foto’s zijn van de Familie Bofkont.

Volg:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *