Een konijn heeft het niet altijd fijn

Een konijn heeft het niet altijd fijn

Een konijn heeft het niet altijd fijn 2

Een paar dagen geleden moest mijn lieve konijn Lizz worden geopereerd. Ze moest worden gesteriliseerd. Het was geen makkelijk besluit om deze ingrijpende buikoperatie te laten uitvoeren. Ik heb besloten om het toch te laten doen, omdat ik geloof dat dit uiteindelijk wel het beste voor haar zal zijn.

Vrouwtjes konijnen hebben namelijk een grote kans (50-80%) op baarmoederkanker in het vierde levensjaar. In de meeste gevallen kom je er pas achter dat het konijntje deze ziekte heeft, doordat ze heftig gaat bloeden. Vaak ben je dan al te laat.

Helaas heb ik in het verleden een huisdier verloren aan baarmoederkanker en dat wil ik niet nog een keer meemaken. Bovendien kan een konijn tien jaar oud worden. Dus de levensverwachting van Lizz wordt vergroot door de operatie.

Maar ja. Het is wel een grote operatie. Ze moet onder narcose, wat vrij heftig is voor een konijn. Ook moet haar hele buikje worden open gemaakt om haar baarmoeder en eierstokken te verwijderen. Meestal gaat zo’n operatie wel goed, maar er zit toch een risico aan.

Ik vond het dan ook wel een moeilijk besluit, maar ik wil heel graag dat Lizz een lang en gelukkig leven leidt, met zo min mogelijk ongemakken. Daarom besloot ik toch om Lizz te laten opereren.

Toen was het zo ver

De ochtend van de operatie was Lizz heel vrolijk. Ik vond het zo zielig. Ze had geen idee wat haar stond te wachten! Nadat ze wat brokjes had gegeten heb ik haar in haar reismandje gedaan en zijn we in de auto gestapt. Daar gingen we dan. Naar dat moment dat ik in ieder geval heb gevreesd.

Met pijn in mijn hart en een onwijs schuldgevoel liet ik mijn allerliefste Lizz achter bij de dierenarts. Een paar uur later werd ik gebeld door de dierenarts. De operatie was goed gegaan en ik kon haar halen. Gelukkig! Wat een opluchting.

Toen ik mij lieve Lizzy ging halen, zag ze er gelukkig fit uit. Ze was al wat hooi aan het eten, dus dat was een goed teken. Uiteindelijk heeft ze wel wat last gehad van de operatie. Dit kon ik merken doordat ze stil in elkaar gedoken zat en luid aan het knarsen was. Dat brak toch wel echt mijn hart! Mijn arme lieve Lizzy!

Een konijn heeft het niet altijd fijn

Lizz had nog niet zo een honger, maar Uk vond het wel lekker dat hij daardoor extra eten kreeg!

Gelukkig ging het al heel snel beter met Lizz nadat zij extra pijnstillers had gekregen. De volgende dag liep ze alweer rond in het huis en was ze druk haar vriendje Uk aan het wassen.

Een konijn heeft het niet altijd fijn

Uk was gelukkig ook lief voor Lizz

Het is nu een paar dagen geleden dat Lizz is geopereerd. Ze doet het heel goed. Ze is al weer druk op de bank aan het springen en met Uk aan het spelen. Helemaal de oude is ze nog niet en eten kan nog wat beter, maar dat zal vast snel weer komen.

Ik vond het een ontzettend moeilijk besluit om Lizz deze nare operatie te laten onder gaan, maar als baasje moet je soms beslissingen nemen die niet makkelijk zijn, maar wel het beste. Ik hoop dat Lizz snel weer helemaal de oude is en dat ze een heel oud, gelukkig en gezond konijn mag worden!

Heb jij ook wel eens je gezonde huisdier laten opereren?

Volg:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *