Hoe de “6 maanden geen nieuwe kleding kopen” challenge is verlopen

Hoe de “6 maanden geen nieuwe kleding kopen” challenge is verlopen

Half jaar geen kleding kopen challenge

Een goed gevulde kledingkast, maar toch de angst om zonder kleding te komen zitten. Dat is vooral het gevoel dat ik had toen ik ruim zes maanden geleden begon aan de challenge waarbij ik een half jaar lang geen nieuwe kleding zou kopen. Toen ik “ja” zei tegen deze challenge vroeg ik me af hoe ik het half jaar door zou komen. Inmiddels zit de challenge er alweer op. Of het me is gelukt om geen nieuwe kleding te kopen en hoe de challenge überhaupt is bevallen, vertel ik je in dit artikel.

Wat ging ik ook alweer doen?

In december 2016 werd ik Door blogster Joy van de blog Everyday Escapism uitgenodigd om mee te doen aan de “zes maanden geen nieuwe kleding challenge” die zij organiseerde. Gedurende zes maanden mocht ik geen nieuwe kleding kopen. Wel mocht ik tijdens deze periode kleding ruilen, tweedehands kopen of het zelf maken. Het doel van de challenge was om meer bewustzijn creëren rondom de herkomst van kleding.

Als fair fashion blogger kon ik eigenlijk geen “nee” zeggen tegen deze challenge, en toch moest ik er even over nadenken. Mijn kasten hangen vol met kleding en toch vond ik het idee om een half jaar niets nieuws te mogen kopen, erg benauwend.

Voldoende verleiding

Fashion Fanatics  Hailey Palace of Bliss 15 - Hoe de "6 maanden geen nieuwe kleding kopen" challenge is verlopen

Het was interessant om te merken wat deze challenge met mij deed. Doordat ik niets nieuws mocht kopen, was ik mij er heel goed van bewust als ik in de verleiding kwam om een nieuwe aankoop te doen. Vooral op het gebied van paaldanskleding heb ik gemerkt dat ik regelmatig in de verleiding werd gebracht.

Zo had ik op een gegeven moment een rood broekje nodig voor een optreden. Ik deed mee aan een groepschoreografie en we gingen gekleed in onder andere rode broekjes. Zelf heb ik geen rood broekje, wat het allemaal ingewikkeld maakte. Doordat de meiden in mijn groep hun rode broekjes voor zichzelf nodig hadden, kwam ik in de verleiding om een eigen rood broekje te kopen. Deze zou ik ook na het optreden nog veelvuldig dragen, dus why not?

Ondanks dat de verleiding groot was, heb ik het weten te weerstaan. Een broekje kopen was een simpele oplossing geweest, maar zeker niet de enige. Ik besloot om op zoek te gaan

naar iemand van wie ik het kon lenen. Dat ging uiteindelijk makkelijker dan ik had gedacht. Dit was een heel goed voorbeeld van dat het soms loont om op zoek te gaan naar een alternatief. En uiteindelijk was ik ook erg blij dat ik de verleiding heb weten te weerstaan!

Toch een misser gemaakt

Half jaar geen kleding kopen challenge

Ondanks dit leermoment, ben ik toch in de fout gegaan. Op vakantie kwam ik er namelijk achter dat ik was vergeten ondergoed mee te nemen. Erg onhandig en ik ben niet het type dat graag commando gaat. Ik had er natuurlijk voor kunnen kiezen om de onderbroek die ik wel bij me had, iedere dag uit te wassen. Aangezien dit niet heel praktisch was, besloot ik om dit niet te doen en nieuw ondergoed te kopen.

Mijn redenatie daar achter was dat ik dit nieuwe ondergoed hoe dan ook minstens 30 keer zal dragen, dus dat het niet een nutteloze aankoop zou zijn. Achter die redenatie sta ik nog steeds. Tegelijkertijd baal ik er ook wel van dat ik de fout in de ben gegaan.

Nog een misser

Tijdens deze vakantie is het nog een keer fout gegaan. Ik heb namelijk pantysokken van Swedisch Stockings gekocht. Ondanks dat ik geen nieuwe kleding mocht kopen, bezocht ik de fair fashion winkel Uma Bazaar. Ze hadden daar zoveel leuke dingen! Een item dat in het afgelopen halfjaar op mijn wishlist was gekomen, zijn panty sokken. Uiteraard wilde ik die het allerliefst van een eerlijk merk hebben.

Toen ik bij Uma Bazaar precies de sokken vond die ik zocht, ben ik gezwicht. Het gemak van de sokken meteen maar meenemen, vond ik op dat moment belangrijker dan nog 1,5 maand wachten en er in Nederland naar op zoek gaan. Gemak dient de mens. Zo is het nu eenmaal.

Toch balen!

Half jaar geen kleding kopen challenge

Vind ik het jammer dat ik twee keer een misser heb gemaakt? Ja, eigenlijk wel. Ondanks dat ik beide aankopen begrijp, baal ik er wel van dat het me niet is geluk om mij aan mij missie te houden. Tegelijkertijd weet ik mijzelf wel gerust te stellen met de gedachte dat ik mijn aankopen ook echt zal dragen. Hierdoor is het niet voor niets geweest. Bovendien maak ik mezelf wijs dat sokken en ondergoed minder erg zijn dan bijvoorbeeld een nieuwe broek of jas. What ever helps me sleep zullen we maar zeggen.

Wat ik van de challenge heb geleerd

De challenge heeft mij meerdere dingen geleerd:

 1. Ten eerste heb ik een half jaar heel bewust ervaren hoe vaak ik toch word verleid om iets nieuws te kopen. Echt wel bizar vaak! Al is het alleen maar omdat ik via social media best vaak leuke kleding voorbij zie komen! Iedere keer wordt er toch iets in mijn hersens geactiveerd dat zegt “koop het!”. Het is goed dat ik een externe factor had die mij hielp om deze verleidingen te weerstaan!
 2. Ik heb geleerd dat ik prima een half jaar kan leven zonder nieuwe kleding te kopen. Je blijft er precies dezelfde persoon van en je kwaliteit van leven blijft precies hetzelfde. (gelukkig maar!)
 3. Er hangt genoeg in mijn kast om waarschijnlijk de komende vijf jaar geen nieuwe kleding te kopen.
 4. Dat het belangrijk is om schoon ondergoed mee te nemen als je op vakantie gaat.

Ik kijk dan ook zeer positief terug op het afgelopen half jaar. Het heeft me interessante inzichten gegeven en ergens smaakt het wel naar meer! Maar of ik ook daadwerkelijk besluit om de challenge nog een half jaar door te zetten, daar moet ik nog even over nadenken…

Wat vind jij? Moet ik nog een half jaar doorgaan met de challenge? Heb jij ook meegedaan aan deze of een vergelijkbare challenge? Ik ben benieuwd hoe het bij jou is gegaan!

 

 

Foto’s door Joy Bromer van Everyday Escapism. Dankjewel voor de prachtige foto’s! 

Volg:
Share:

12 Reacties

 1. Avatar for Katrien 18 juli 2017 / 10:04

  Toch goed gedaan hoor! Ik wil nu tot zeker eind september geen nieuwe kledij meer kopen en je schrikt er inderdaad van hoe vaak je wordt verleid.

  • Avatar for Hailey
   Hailey
   Auteur
   19 juli 2017 / 10:25

   Dankjewel! Leuk om te horen dat jij ook een tijdje geen nieuwe kleding gaat kopen! Ik ben benieuwd hoe het je bevalt en of het lukt om de verleidingen te weerstaan!

 2. Avatar for Hermien - KouweKleren 18 juli 2017 / 11:49

  Haha, ik moest erg lachen om je ondergoedverhaal. Ik vind dat je het goed doorstaan hebt! Hoewel ik deze challenge nog nooit zo lang ben aangegaan, herken ik wel dat je vaker dan verwacht wordt verleid tot het kopen van dingen, zelfs als je je al best bewust bent van je koopgedrag. Een half jaar is wel een mooie tijd omdat je dan echt met verschillende weertypes en gelegenheden te maken hebt. Misschien moet ik het ook eens proberen!

  • Avatar for Hailey
   Hailey
   Auteur
   19 juli 2017 / 10:27

   Hahaha! Ja, super grappig, hé! Ik heb ondergoed toch wel écht nodig! Haha! Het was wel leuk om te doen hoor! Ik bedenk me dat ik dit niet in het artikel heb genoemd, maar het was ook best wel lekker om een half jaar lang te kunnen denken “nee, ik mag niets kopen”. Gaf ergens ook wel rust! Laat maar weten als jij het ook besluit te doen! Ik ben benieuwd naar jouw ervaring!

 3. Avatar for Saskia
  Saskia
  18 juli 2017 / 17:00

  Na jouw artikel besloot ik de challenge voor een heel jaar aan te gaan. We zijn een half jaar verder en ook ik ben 2x de mist in gegaan. Ik heb in februari (dus al na 2 maanden!) een carnavalskostuum gekocht. Ik heb mezelf dus beloofd dat dit de laatste keer was. Toen werd het mei en met dat warme weer ging ik lekker zwemmen. Na 2x zwemmen kreeg ik van verschillende mensen te horen dat mijn badpak echt teveel was uitgelubberd om er nog fatsoenlijk uit te zien. Dus heb ik een nieuwe aangeschaft.
  Wat ik geleerd heb? Kijk eens wat er nog op zolder ligt. Ook ik heb genoeg kledingstukken om de komende vijf jaar door te komen. En mocht ik iets nodig hebben voor 1x? Er zijn genoeg mensen om wat van te lenen. Verder kijk ik niet meer naar de kledingreclames. Dat maakt de verleiding een stuk minder.
  Overigens scheelt het een hoop geld, zo’n challenge. Ik denk dat ik er nog maar een jaartje aan vastknoop. Denk ik. Want het is nu juli.
  Dank je wel in ieder geval voor je uitdaging!

  • Avatar for Hailey
   Hailey
   Auteur
   19 juli 2017 / 10:36

   Wat ontzettend leuk om te horen dat je met mij mee hebt gedaan! En om te lezen hoe het jou is bevallen! Mooie lessen heb je al geleerd! Kleding van vrienden lenen is eigenlijk zo’n goede oplossing, maar het gebeurt niet zo vaak. Door vaker kleding te lenen, kun je al zoveel geld besparen! En wat je zegt, helemaal als je iets eenmalig nodig hebt.

   Ik denk wel dat ik met jou mee doe en er in ieder geval nog een half jaartje aan vast plak! Dankjewel voor deze nieuwe motivatie, Saskia!

 4. Avatar for Linda - Zaailingen 18 juli 2017 / 21:23

  Hihi, les 4 had je vast niet zien aankomen 🙂

  Maar die twee ‘foutjes’ zijn echt geen schande, joh. Als je zoveel met mode bezig bent, kan ik me voorstellen dat je heel wat verleidingen hebt moeten weerstaan. Hopelijk geeft het je kracht nu je hebt ervaren dat je dat kan!

  Ik koop zelf eigenlijk eerder te weinig kleding dan teveel en niet écht mooie dingen, dus mijn challenge is om alleen nog maar tweedehands of fair en/of duurzame kleding te kopen waar ik ook echt heel blij van word. Valt niet mee hoor, haha.

  Ben benieuwd of je er nog een half jaar aan vast gaat knopen. Je kan het vast, maar volgens mij heb je de belangrijkste lessen al wel geleerd.

  • Avatar for Hailey
   Hailey
   Auteur
   19 juli 2017 / 10:41

   Haha, nee! Die had ik van te voren zeker niet voorspeld! Haha! Goed dat je alleen nog maar kleding wilt kopen waar je echt blij van wordt! Dat is altijd een goed idee, omdat je kleding dan niet ongedragen in de kast blijft hangen! Maar het kan inderdaad best een uitdaging zijn om duurzame of tweedehandskleding te vinden die passen bij je stijl. Tegelijkertijd zal je wel extra blij zijn als je iets moois hebt gevonden!

 5. Avatar for Resaarcle 19 juli 2017 / 22:19

  Doordoen! Zelf heb ik het geluk dat ik weinig drang voel om nieuwe kleren te kopen, dus er gaat nogal makkelijk een half jaar of soms zelfs een jaar voorbij voor ik weer eens iets nieuws koop.

 6. Avatar for Jeanine 22 juli 2017 / 21:57

  Leuk om de resultaten van jouw challenge te lezen, erg herkenbaar!
  1 september a.s. heb ik het overleefd; een jaar lang geen kleding kopen. Voordat ik begon leek het, net als jij al schreef, een onmogelijke opgave, maar ik moet zeggen dat het me echt heel makkelijk is afgegaan!
  Het begon bij mij na het zien van ‘The True Cost’ docu op Netflix en de realisatie dat ik schandalig veel kleren in m’n kast had hangen. Toen ik startte heb ik m’n kast helemaal uitgemest en alles gefotografeerd en in de ‘Stylebook app’ (aanrader!) geupload, om daarmee alle mogelijke setjes/looks goed in kaart te kunnen brengen (en jeetje, wat scheelde dat veel kledingstress in de ochtend zeg!). In plaats van shoppen heb ik m’n vrije tijd en geld gestoken in de ontwikkeling van mezelf, want als ik iets leerde dan is het wel dat je je zelfvertrouwen niet kunt ontlenen aan de kleding die je draagt; het zit echt in jezelf. En dus ben ik fanatieker gaan sporten, waardoor ik veel beter in m’n vel kwam te zitten. Ik heb kleur-, make up- en haarworkshops gevolgd om precies te weten wat me wel en niet staat en ben me in gaan lezen (Dit is een goede gids is een must read trouwens) in duurzame merken (bij deze ook veel dank voor je goede overzicht!). Het heeft me ook doen nadenken over andere zaken; zo krijg ik steeds meer moeite met vlees en vis eten en ga ik m’n spaargeld onderbrengen bij een duurzame bank. Want dat is het probleem: wanneer je je eenmaal in duurzaamheid verdiept, kun je er niet meer omheen…
  Ik heb trouwens niet gezondigd, al had ik daar gisteren wel even moeite mee: je verzint het niet, maar m’n schoen is bij het instappen onder de trein terecht gekomen! Stond ik dan, op 1 been te hinken (gelukkig maar kort hoor, had toevallig een ander paar bij me). Omdat het m’n lievelingspaar was wilde ik eigenlijk meteen een nieuw (verantwoord) paar kopen, maar aangezien ik nog maar een maand te gaan heb ga ik er toch nog even mee wachten. Kledingruilfeestjes hebben me trouwens ook enorm geholpen afgelopen jaar: het was altijd iets om naar uit te kijken en het was net schatzoeken: zo’n lekker gevoel als je telkens met ‘nieuwe’ pareltjes thuis komt!
  Maar al met al is het me dus reuze meegevallen. Ga jij de uitdaging ook aan? Je bent al halverwege, gewoon doen! 🙂

  • Avatar for Linda - Zaailingen 23 juli 2017 / 16:23

   Ik lees stiekem even mee, maar wow wat een goed verhaal! Superleuk om te lezen hoe je actief je oude patronen op de schop hebt gedaan. Heel knap 🙂
   Ik ga meteen even de stylebook app bekijken. Bedankt voor de tip!

   • Avatar for Jeanine 23 juli 2017 / 16:56

    Thanks Linda, en blij dat je er wat aan hebt! Ik ga je snel volgen, kunnen we elkaar een beetje inspireren 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *