5 redenen om mee te doen met de VeganChallenge

5 redenen om mee te doen met de VeganChallenge

Veganchallenge 2017

Vandaag is het 1 april en dat betekent dat vandaag de eerste dag is van de VeganChallenge! Vorig jaar heb ik meegedaan met de VeganChallenge en sindsdien houd ik er een veganistisch dieet op na. Na de VeganChallenge besloot ik in eerste instantie om voor 80% vegan en 20% vegetariër te zijn. In de loop van het jaar is dit percentage verschoven naar 99% – 1%. Ik heb even de tijd nodig gehad om de transitie te maken, maar een jaar later kan ik zeggen dat ik vegan ben. Ik ben zo blij dat ik deze stap heb genomen!

De VeganChallenge kan ik dan ook iedereen aanraden. Voor het geval je tóch nog twijfelt, heb ik hier 5 redenen waarom je vandaag nog mee moet doen met de VeganChallenge!

1. Het is de beste manier om dieren te helpen

Laten we beginnen met de most obvious reden; als je vegan eet ben je goed voor dieren. Dat de dieren echt onze hulp nodig hebben, is vorige week maar weer eens pijnlijk duidelijk geworden door de beelden van het slachthuis in Tielt. Als je veganistisch eet, bespaart jouw gedrag vele dierenlevens. Door ook geen melkproducten en eieren te eten bespaar je bovendien ook een hele hoop dierenleed.

Wist je trouwens dat een vegan jaarlijks meer dan 100 dierenlevens red? Just sayin’!

2. Het is beter voor het planeet

De vleesindustrie is één van de grootste vervuilers op onze aarde. Zo is uit onderzoek van The Worldwatch Institute gebleken dat 51% van de CO2 uitstoot wordt veroorzaakt door de veeteelt. Deze uitstoot speelt een grote rol bij de klimaatverandering.

Daarnaast vervuilt de vleesindustrie ook de grond, rivieren en oceanen (lees ook hier). Als jij duurzamer wilt leven, dan is overstappen op een veganistisch eigenlijk het beste dat je kunt doen voor de aarde. Je voetafdruk wordt hierdoor direct een stuk verkleind!

3. Je bestrijdt honger

Denk je eens in hoeveel eten er nodig is om een megastal vol met koeien te voeden? Al dit eten zou ook gebruikt kunnen worden om mensen te voeden, in plaats van dieren die puur voor de slacht zijn geboren. Wist je dat er 6 kilo graan nodig is om een 500 gram vlees te produceren? Deze granen kunnen we beter besteden om mensen in landen zoals Nigeria, Somalië en Soedan te voeren. Hoe meer mensen overstappen op een veganistisch dieet, hoe meer monden gevoed kunnen worden.

4. Het is beter voor je gezondheid

Yup! Uit onderzoek is gebleken dat veganisten een kleinere kans hebben op hart-en-vaartziekten, kanker, diabetes en hoge bloedruk. Tegelijkertijd kan je uit een plantaardig dieet wel voldoende voedingsstoffen halen zoals proteïne, vezels en mineralen. Win-win dus! Wat trouwens ook fijn is, is dat je bij een veganistisch dieet geen nare stoffen zoals antibiotica binnen krijgt. “Gezondheidstechnisch” is dat ook een heel fijn voordeel!

5. Vegan eten is yummie!

Als ik toch een euro zou krijgen voor iedere keer als iemand aan mij vraagt “wat eet je dan?”, dan was ik inmiddels al rijk geweest! Maar no worries, als vegan blijft er genoeg heerlijks over om te eten!

Als vegan leer je alleen anders eten. Als je samen met Linda de Mol op dieet gaat, moet je je eetgewoonten aanpassen. Met een veganistisch dieet is dit niet anders. De dingen die je normaal gesproken at, vervang je met iets anders. Maar heerlijk eten kan sowieso nog prima! Door mijn veganistische dieet eet ik dingen die ik anders nooit zou hebben gegeten. Het heeft mij een nieuwe kijk op eten gegeven!

Als je meedoet met de VeganChallenge, ontvang je sowieso de hele maand allemaal heerlijke en makkelijke recepten in je inbox. Daarnaast zijn er tegenwoordig genoeg vegan foodblogs waar je allerlei heerlijks kunt vinden! Mijn favorieten zijn onder andere: Mind Green Mind, de vegan recepten van Ikbenirisniet, Squatcilla, De Groene Meisjes, en Lisa Goes Vegan.

Zelfs als je denkt echt niet zonder een stukje vlees te kunnen, dan is er geen reden voor paniek. De veganproducten van De Vegetarische Slager zijn niet van echt te onderscheiden!

Probeer het gewoon! 

Wat ideaal is aan de VeganChallenge is dat je een maand lang op een laagdrempelige manier kunt ervaren hoe het is om vegan te eten. Je ontvangt allerlei handige tips die je helpen met je experiment. Ook zijn er mensen beschikbaar om je te helpen als je vastloopt. Zo sta je er niet alleen voor!

Mocht je nu denken “Het is al april, DUS ik ben te laat”. Nee joh! Je mag iedere dag beginnen met de challenge. O ja, en deelname is gratis. Dus ik zeg doen!

Doe jij dit jaar mee met de VeganChallenge?

Volg:

4 Reacties

 1. Avatar for Geertruurzaam 1 april 2017 / 08:04

  Voor mij zijn reden 1 en 2 omgedraaid van positie, maar verder ben ik het helemaal met je eens!
  Na 31 jaar vegetariër te zijn geweest, ben ik sinds 2 jaar zo goed als veganist. Blijf hangen op die laatste paar procent buitenshuis, maar voor nu is dat oké voor mij.
  (en voor je nu denkt dat ik stokoud ben, ik ben 33 :-))

  • Avatar for Hailey
   Hailey
   Auteur
   6 april 2017 / 10:24

   Hahaha! Super grappig, Geertrui! Je bent nog een jonge bloem! Mag ik vragen hoe jij omgaat met die laatste paar procenten buitenshuis? Kies je buitenhuis altijd voor een vegetarisch gerecht, of kies je daar alleen voor als er geen veganistische optie op de kaart staat? Ik ben benieuwd naar hoe jij dat doet! Met betrekking tot uiteten gaan is bij mij de spontaniteit er behoorlijk uit doordat ik vegan eet. Ik ben benieuwd hoe andere vegans dat doen!

 2. Avatar for Claire 2 april 2017 / 10:09

  Leuke post! Ik doe deze challenge zoveel mogelijk mee. Voor mij is het wel lastig met afstuderen en een niet hele enthousiaste vriend waarmee ik samenwoon, maar ik ga mijn best doen <3 🙂

  • Avatar for Hailey
   Hailey
   Auteur
   6 april 2017 / 10:25

   Wat goed, Claire! Hoe gaat dat zo far (ik ben zie ik een beetje laat met reageren, oeps!). Maar prima toch dat je probeert om zoveel mogelijk mee te doen. Je doet wat je kunt, en je weet het, zo is de kans dat je het volhoudt veel groter! Ga zo door!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *